Foruminlägg

per-ove.berggren
Kassör
Kassör
01 juni 2022
In Ryssjefiskegruppen
Syning nr 3 blev en ganska mager utdelning, ca 153st mörtar har gått in i ryssjan, vikt 1,7kg. Det kyliga vädret är nog med och bidrar till att mörten inte rör så mycket på sig. Nästa syning blir torsdag 2 juni. Christer och Lasse samt Ragnar synar då.
Syning nr 3 2022-05-29 content media
0
0
9
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
27 maj 2022
In Ryssjefiskegruppen
Nu blev det ju lite ändringar, det var meningen att hella gruppen skulle samlas och syna och lära sig hur man synar på 2 personer, detta skulle ju ske i samband med premiärfisket, när ändå många skulle hit. Men vädret satte stopp för dessa planer. Jag och Mattias och Tobbe hade planerat ett fiske vi den tidpunkten vid Hundtjärn, och vi sa att vi kör oavsett väder. Så vi tog på oss att syna ryssjan och armen. Det var en riktigt usel utdelning på syningen, endast 35st mört till en vikt på 0,5kg i ryssjan, och armen var helt tom på mört, men det fungerar fantastiskt bra att syna på 2st personer, och fort går det. Ca 10 min så är allt klart. Nu finns det engångsförkläden och armmuddar samt riktiga nitrilhanskar i lådan inne i gapet, så händer det igen att det fastnar så mycket mört så har vi skydd, dessa skydd ska vi också använda när ryssjan tas upp för rengöring, för det är en riktig grisig historia, och det luktar inte sommaräng av ryssjan när detta göras. Nästa syning blir söndag 29 maj kl 10:30 för hela ryssjefiskegruppen, då ska det finns en instruktion på hur ryssjan synas som vi ska gå igenom. Så gör vi ett schema sen, så kommer detta rulla på fint sen. //P-O
0
0
13
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
27 maj 2022
In Ryssjefiskegruppen
Efter incidenten med att mört fastnade i armen, så måste vi ju också kolla armen igen, så Henk Bezema åker upp och synar armen, jo då visst sitter det mörtar i armen igen. Henk plockar ur 360st mörtar till en vikt på 4 kg. Väldigt bra jobbat av Henk. Vad det beror på att mörten fastnar på detta viset, det vet vi inte säkert idag. Jag har haft diskussioner med Klara Vatten AB som byggde våran ryssja, Och dom säger att det brukar hända att några enstaka mörtar fastnar, med det som vi fick vara med på har dom aldrig sett tidigare. Vi såg i vassen när vi plockade mört att det troligen går en lite större gädda där, och den har troligen skrämt ett helt stim som troligen har skenat rakt in i armen och fastnat. Så den teorin är väl den vi tror mest på just nu. //P-O
0
0
10
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
01 maj 2022
In Hundtjärnarna
Kära fiskevänner, dagen har nu kommit, Isen på Hundtjärn har nu gått. Det har gått fruktansvärt fort med isen. Leif gick på den i fredags, nu ligger det ett ca 20m brett området längs med land där gapet står, annars är all is nu helt borta. Och fulfart på sjöfåglar, och jag och Kjell satt vid gapet och myste lite, vi såg faktiskt ett 20 talet vak också. Så inom ett par dagar är nog all is helt borta. Vi rensade gallren som var rejält igen täppta nu, Så inom ett par dagar kan man lägga i båtar och börja fiska. Vägen, är det säkert många som undrar över nu, och vägen är fantastiskt fin, vi fick ju vägen fixad i höstas efter kraftiga skyfall, så dikningen har gjort underverk på vägen, och det ligger ju också ett nytt bärlager på vägen från torpet och ner kurvan vid tjärnen, så vägen är oförskämt bra, det är några knölar på rakan ner mot tjärnen, men dom uppstod efter grävning gen i vägen i höstas. Så det var riktigt roliga nyheter detta. //P-O
Våren är äntligen här 2022-05-01 content media
0
0
52
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
20 juni 2021
In Ryssjefiskegruppen
Sista syningen är gjord, endast 2,0kg mört fördelat på 52st fiskar och en gädda. Riktigt magert. Nu är ryssjan upptagen och ryssjefisket är avslutat för denna gång. Otroligt bra jobbat av denna gruppen. Nu ska vi hänga upp ryssjan på torkning. Gunnar Larsson som har skött räkningen av fångsten, redovisar följande uppgifter. Antalet fångade mörtar på 13 syningar uppgår till 2176st mört och vikten på dessa är 91,2kg vi har fångat 22st gäddor, några är tagna på stremer.
Syning nr 13 2021-06-20 content media
1
1
18
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
16 juni 2021
In Ryssjefiskegruppen
Mager utdelning, och bara små mört. 3,0kg ca 79st mört 1 gädda Nästa syning blir den sista syningen. Söndag 20 juni kl 10:00, då kör vi. Det blir lite extra då, för vi ska ta upp ryssjan då, samt hänga den på tork.
Syning nr 12 2021-06-16 content media
0
0
5
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
15 juni 2021
In Båtgruppen
Vi har köpt in en länspumpen som drivs med solceller och monterat i Rydsbåten i Hundtjärn. Så kommer utvärdering göras när säsongen är slut. Går testet bra, så kommer vi troligen utrusta fler båtar med liknade lösning. Tyvärr så kommer inte båte bli helt tom på vatten, då pumpen kräver 2,5cm vatten för att börja pumpa, men vid stora regnmängder hoppas vi slippa ösa allt vatten som kommer ner då.
Test av länspump i Rydsbåten content media
0
0
20
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
13 juni 2021
In Ryssjefiskegruppen
Lite magrare fångst idag, endast 4,0kg mört ca 105st och 1st gädda. Ingen stor lek mört idag, troligen leker dom för fult nu. Nästa syning blir på onsdag kl 17:00. Ryssjan kommer plockas upp nästa helg.
Syning nr 11 2021-06-13 content media
0
0
9
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
09 juni 2021
In Ryssjefiskegruppen
Idag gick syning otroligt snabbt och smidigt, 15-20min så var det klart. 8,5kg mört blev det idag, 223st, 1st gädda. När vi synade idag, så var hela bakändan av ryssjan täkt med rom, så nu har leken börjat. Jag klämde på en mört, och den hade rom i sig. Så totalt har vi nu tagit 82,2kg mört och 1940st mörtar. Nästa syning blir på söndag 13 juni kl 10:00 Så får vi överväga om ryssjan ska tas upp då eller inte.
Syning nr 10 2021-06-09 content media
0
0
11
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
06 juni 2021
In Ryssjefiskegruppen
Dagen syning var ännu ett snäpp bättre än i onsdags, 94st mört gav vikten 12,5kg idag. Och mörten har inte lekt än. Kenneth Andersson hade dagen till ära fixat lite nationaldagsfirande i gapskjulet. Så hur ligger vi till totalt då? Jo vi har nu tagit upp 73,7kg mört ur tjärnen. Och miljoner med mörtyngel kommer inte kläckas. Totalt har vi tagit 1717st mörtar nu, vilket är väldigt bra, vi närmar oss 2000st mört nu. Så förhoppningsvis kommer vi kunna bromsa denna utveckling lite nu. Nästa syning kommer ske nu på onsdag 9 juni kl 17:00.
Syning nr 9 2021-06-06 content media
0
0
14
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
27 maj 2021
In Ryssjefiskegruppen
Syning blev tyvärr inställd idag, det gick nästan gäss på Hundtjärn. Ny tid sattes till Söndag 30 maj kl 10:00 //P-O
0
0
4
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
19 maj 2021
In Ryssjefiskegruppen
Ja då var det dags igen. Vi som synade ryssjan idag var Jan,Mattias, Allan och P-O. Så två nya var med idag, detta för att vi ska kunna få lite fler personer som kan hjälpa till med detta. Men det var lite små strul, innan vi kom rätt. Vinden var ju inte heller på våran sida. Men vi lyckades, och att tömma i en sump var nog helt rätt väg att gå. Hur gick det då. 171st mörtar hade gått in i ryssjan och dom vägde 6.5kg. Totalt har vi nu fångat 46,7kg mört. Ingen gädda denna gång. Tyvärr hade en Regnbåge traslat in sig i linorna inne i ryssjan som håller struten. Så den var död. Nästa syning är planerad till på söndag.
Syning nr 5 2021-05-19 content media
0
0
15
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
16 maj 2021
In Ryssjefiskegruppen
Ja då var det dags för syning av ryssjan igen. När vi syndade i lördags så var det en besvikelse endast 38 mörta då. Så det kunde väl knapps blir sämmre än det. Så det var med spänning som vi hade samlats vid Hundtjärn för att syna Ryssjan. Och en ny strategi att syna ryssjan skulle provas, Vi skulle prova att mjölka ur ryssjan framifrån och bakåt mot slutet av struten, och dumpa fisken i en sump. Så jag har fixat och mixtrat till en sump av nätet som vi fick av Klara vatten. Och Kenneth fixade till en förankringen bräda mellan två båtar, så vi lyfte ryssjan och stack under en bräda och mellan två båtar. Så började vi sakta flytta oss bakåt och tvinga fisken bakåt i ryssjan. Och där bak sprattlar det rejält, det var jätte mycket fisk I ryssjan. Sen lossar Kenneth på knuten längstbak så sticker vi under den nybyggda sumpen. Och Janne och Kenneth börjar hälla över fiske från ryssjan över till sumpen som jag och Kjell håller i ett järngrepp. Oj oj vad fiske det är i sumpen nu. Och det fungerar mycket bra. En stor gädda simmar omkring i sumpen också. Så det gick väldigt bra. Resultatet då. Jo hela 760st mörtar vikt 23,5kg. Och två gäddor, den största vägde 5kg. Så nu verkar det som att mörten har börjat röra på sig lite mer. Och Mörten har inte lekt än. Och det var roligt att se att Walle var på plats också, och han slängde på sig gummihandskar och räknade mörten. Bra jobbat Walle. Och Stig Jansson jägare på Sundsjöns JVO kom förbi och stannade och små pratade lite. Så ganska snabbt så löste han att Arne Andersson tar hand om mörten. Så Stig tog med sig baljan med nästan 30kg fisk till Arne, så sköljer han ur baljan och ställer den vid sitt uthus, så hämtar vi den på onsdag när nästa synig är planerad. Kl 17:00 kör vi igen. Så det flöt på väldigt bra idag. Och kul att se att Ryssjan kan leverera mycket fisk också. //P-O
Syning nr 4 2021-05-16 content media
0
0
63
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
13 maj 2021
In Ryssjefiskegruppen
Ja då var det dags för tredje syningen. Efter lite finslipning på strategin så satte vi i gång, det hade samlats lite medlemmar som var här och ville se hur detta gick till. Kjell,Kenneth,P-O, Janne åkte ut och började plocka upp ryssjan. Och ganska snart började det plaska rejält i ryssjan, det var väldigt mycket Regnbåge och några öringar, mörten var det lite sämmre med, men när vi hade summerat dagen så hade vi fått 38st mört vikt 4,5 kg Och 3st små gäddor, och ett 15 talet bågar. Så det var lite sämmre utdelning nu. Pga så mycket ädelfisk, så kommer vi syna lite tätare nu, så nästa syning kommer ske redan nu på söndag kl 10:00. Så inte så många mörtar denna gång. Men fortfarande väldigt stor mört. Och mörten har inte lekt än. Så än hoppas vi på att mörten kommer gå i ryssjan.vi har hitils tagit upp 16,7kg mört och 303st mörtar till antalet. Så vi kämpar vidare.
Syning nr 3 2021-05-13 content media
0
0
9
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
08 maj 2021
In Ryssjefiskegruppen
Kjell, Kenneth, Janne, och P-O samlades kl 10 vid Hundtjärn, vi såg ganska omgående att torsdags extrema vindar hade pressat i hop ena armen till förkammaren. Så detta måste åtgärdas efter syningen idag. Tyvärr så hade också hela den långa 5 meters tuben rullat också, och stängt ingången till Ryssjan. Så vi fick hålla på en del för att fixa till detta igen. Hur gick fisket?, jag nu var det betydligt större mört som har gått in i ryssjan. 102st mört som vägde 11kg och 6st små gäddor, men det är mer fisk på gång, men som inte har gått hela vägen bak än. Största mörten var hela 31cm lång och rejält fet. Så jag tycker att ryssjan har fiskat ganska bra trots förutsättningarna, och mörten hos oss har inte lekt än. Och nu väntas varmare väder, som troligen kommer göra mörten mer aktiv, och borde öka på fångsten än mer. Mixen på fångsten från stor till lite var ju total, men roligt att se att Ryssjan fixar ett väldigt brett fångstspann på storleken. Störta mörten 31cm och rejält fet. Nästa syning blir troligen på torsdag kommande vecka. //P-O
Syning nr 2 2021-05-08 content media
0
2
71
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
02 maj 2021
In Ryssjefiskegruppen
Kl 10:00 träffades P-O,Kjell,Kenneth, och Janne för att syna Ryssjan för första gången, just syningen är och blir väldigt speciellt med så stora ringar som vi har på vårt redskap, storleken på ringarna är valda för att ge våra öringar och Regnbågar dom absolut bästa förutsättningarna för att klara en vistelse i Ryssjan. Samt att det ger oss också lite längre intervaller mellan syningarna. Men det var lite pirrigt i magen och nervöst. Och jag personligen var väldigt nervös, för jag är nog den som har pushat absolut hårdast för att denna ryssja ska bli verklighet. Och mycket pengar är satsade på detta. Kenneth hade en lösning som vi kom överens om att prova, vi diskuterade hur det hela skulle gå till, och körde ut och placerade oss runt repet till Ryssjans bakända, vi placerad en skiva mellan dom två båtarna, allt var klart, Kenneth började dra upp Ryssjan, och spänningen steg, meter på meter med rep halar Kenneth in. Tillslut ser man ryssjan komma upp ur vattnet, första ringen lyfts upp, den ligger ganska bra mellan båtarna, Kenneth börjar lossa knutarna, och drar upp påsen, det blir en rejäl stor öppning i Ryssja. Vi är redo, Kenneth och P-O börja metodiskt att dra upp nätet, nästa ring kommer, jag tittar oroligt ner i Ryssjans inre, jag ser ingen fisk, vi jobbar vidare med nätet, nästa ring kommer upp mot ytan, fortfarande inget livstecken i ryssjan, jag börjar tänka svordomar mm, men vi matar vidare, nästa ring kommer upp, då ser jag, en rörelser i vattnet inne i ryssjan, och stenen i bröstet släpper direkt, vi har fått något. Vi gör några drag till i nätet och man ser fisk, mycket små fisk, vi matar på med mer nät, och det blir trängre och trängre för fiske i ryssjan, nu sprattlar det fiske överallt. Jaaaa, vi har fått mört. Vi börjar ösa ur mörten, en 50cm öring har gått in i Ryssjan, men den var pigg och alert, så den simmar vidare. Vi tömmer ryssjan på fisk, vi ser också att det är mer mört i ryssjan men vi kan inte ta dom för dom är i fångstrummet i mitten, vi når inte det rummet bakifrån, så dom får va kvar tills dom simmat bak i ryssjan. Kenneth knyter igen ryssjan och börjar lägga tillbaks ryssjan i vattnet, då slutar Kenneth elmotor att fungera, så Kenneth står och ror och håller repet i spänn via årtullan, så ror han vad han förmår, och lägger ut ryssjan fint igen. Så det gick väldigt bra detta också. Vad fick vi då? Jo vi fick en liten gädda. En fin öring på 50cm Och 163st mörtar vikt ca 1,2kg. Kjell räknade mörten som fångats. Så det var premiären på ryssjan det. Om resultatet är bra eller dåligt, ja det är nog svårt att säga just nu. Men enligt experterna så säger dom att vi kommer få små mört först och dom större senare, det beror på att det är rätt kyligt än, och mörten vill ha lite värme för att bli mer aktiva, så jag tror och hoppas att vi kommer kunna ta bra med mört framöver. Nästa syning sker kommande helg. Exakt datum och tid är inte bestämt än. //P-O
Premiär för första syningen av Ryssjan 2021-05-02 content media
0
0
30
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
02 maj 2021
In Ryssjefiskegruppen
2021-04-29 kl 17:30 samlades Kenneth,Kjell, Stefan Bäck,Stefan Andersson,Janne Bergqvist,P-O och Leif för att sätta storryssjan i vattnet. Det gicks igenom skissar och dom olika arbetsmomenten för att klara av detta. Spännade, efter 6 månaders planering och fixande med utrustning, så var det äntligen dags. Men vi hade alla stor respekt för storleken på Ryssjan, Efter den teoretiska genomgången, så började vi med att fästa upp den långa centrumarmen i en björk, strax bredvid gapet i Hundtjärn, P-O knöt fast Ryssjan, och klubbens knop kung Kenneth såg förtvivlat på när P-O försökte sig på en knut, sen började Kjell ro ut i tjärnen och armen matades ut så fint i vattnet. Lite snett blev det, men det var ju första gången, så vi får väl inte ha allt för höga krav till att börja med. Det gällde att skynda sig ut efter förankringen av armen. För att kunna vara med och ta emot sidoarmarna när dom åkte i vattnet. Stefan Andersson och Janne Bergqvist på ena sidan om armen och P-O och Stefan Bäck på andra sidan, så när Kenneth och Kjell hade lagt ut hela ryssjan så hjälpets vi åt att sträcka upp allt från två håll. Janne Bergqvist drar och sträcker på ena armen, så öppningen blir bra och fungerar som det är tänkt. Stefan ror och håller kursen bra där. Kjell och Kenneth observerar och bevakar det hela, allt går nästa helt utan problem. Det var lite strul med en arm, men fixades snabbt och smidigt. Nu ligger Ryssjan ute, lite snett men vi bedömer att den kan ligga så, ingen åtgärd behövs just nu. Himla gött, nu är det bara att vänta. Tills söndag, då syning är planerad.
Premiär för sättning av Ryssjan content media
0
0
22
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
18 apr. 2021
In Bråttjärn
Som det ser ut på dagens kamerabild så är Bråttjärn isfri nu, det kanske ligger lite på några ställen, men våren har helt klart segrat, Tänk på att status på vägen till Bråttjärn är ovis. Så om du tänker åka dit, och vägen är mjuk, så avbryt resan, för det är inte värt att köra söner vägen, det blir vi själva som kommer få åtgärda detta. Och vi kan inte sladda vägen förens den blivit hård. Så snälla, tänk på detta. Men det är underbara nyheter 😀👍
Äntligen !!! Isen är besegrade 2021-04-18 content media
0
0
3
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
15 apr. 2021
In Bråttjärn
Isen har ju börjat släppa sitt tag i Hundtjärn, se uppdatering där, här på Bråttjärn ligger isen än, så vi får avvakta en stund till. Men värmen ska börja rulla in över våra breddgrader nu, så jag tror och hoppas att det inte dröjer allt för länge nu. Bilden är tagen idag.
Islägget i Bråttjärn 2021-04-15 content media
0
0
14
per-ove.berggren
Kassör
Kassör
15 apr. 2021
In Hundtjärnarna
Nu går isen i Hundtjärn, Leif Göransson var upp i går onsdag 14 april och tog följande bilder, vägen är inte bra, så vi avråder från att besöka tjärnen med bil. Som det ser ut på bilderna så har tjärnen gått upp mitt i tjärnen, normalt brukar tjärnen gå upp i sundet mellan tjärnarna, men där ligger isen än, så troligen beror detta på all blåst som varit. Det väntas ju också varmare väder framöver, så det är inte långt borta nu. Men det är härligt, äntligen segrar våren och fiske väntar runt knuten nu.
0
1
13